Sakralna dediščina

Župnijska cerkev Marije Magdalene

Župnijska cerkev v Sodražici je bila zgrajena leta 1745 na mestu, kjer je prej stala kapela Sv. Nikolaja s pokopališčem. Cerkev je bila skozi zgodovino večkrat povečana. Glavna značilnost današnje cerkve so rezbarska dela domačina Draga Koširja, barvna okna akademskega slikarja Tomaža Perka in orgle. Odlikujejo se tudi zvonovi. Največjega je leta 1877 vlil Samassa.
Ob župnijski cerkvi je spominski park posvečen znamenitim Slovencem, ki izhajajo iz Sodražice ali so v njej delovali.

Romarska cerkev Marije Vnebovzete pri Novi Štifti

Romarska cerkev pri Novi Štifti leži nad široko Ribniško dolino in je brezhibno vsajena v neokrnjeno naravno okolje, ki ga dopolnjujejo orjaška lipa, kapela sv. Jožefa iz 18. stoletja in frančiškanski samostan. Cerkev v današnji podobi je bila zgrajena med leti 1641 in 1671, leta 1780 pa so ji dozidali svete stopnice. Notranjost cerkve je tipično baročna z bogatim okrasjem in lesenimi rezberijami.
Romarski začetki Nove Štifte segajo v leto 1583, ko je na mestu današnjega svetišča stala Marijina Cerkvica ali kapela. Ustno izročilo povezuje začetek gradnje cerkve s prikazanjem Matere božje pobožnemu kmetu Matiji Furlanu. Zidavo cerkve je pripravil ribniški graščak Jurij Jakob Kizelj, udejanil pa njegov sin Jurij Jernej Kizelj. Leta 1641 je bil položen temeljni kamen, po tridesetih letih je bila cerkev pripravljena na blagoslov.
Leta 1941 so Marijino Božjo pot pri Novi Štifti prevzeli frančiškani.
Cerkev je krasen primer izvirne baročne arhitekture osmerokotnega tlorisa in prislonjenim kvadratnim prezbiterijem s porezanimi vogali. Oba dela stavbe sta obokana z listnatima kupolama. Na severni strani je prezbiteriju prizidan mogočen zvonik, na južni pa nižja zakristija. Ob zvoniku je se je moral hodnik v 18. stoletju umakniti svetim stopnicam, ki jih je s freskami poslikal Anton Postl. V notranjosti blestijo trije zlati oltarji. Oltarji in prižnica sodijo med najlepše spomenike rezbarske umetnosti v drugi polovici 17. stoletja.

Cerkev Svete družine na Sedlu

Nad vasjo Globel se dviga hrib z imenom Sedlo, preko katerega vodi cesta v Sodražico. Cerkev je dolga 14,5 m in široka 5,5 m. Glavni oltar je oltar Sv. družine, izdelan v neoromanskem slogu.

Cerkev žalostne Matere Božje na Strmci

Ko je sredi 19. stoletja po Sodražici razsajala kolera, so se ljudje ob zaobljubi in v letih od 1841 do 1848 zgradili cerkvico žalostne Matere Božje. Tudi tej ni prizanesla 2. sv. vojna, saj so leta 1941 italijanski vojaki zažgali zvonik.
Danes je cerkev dolga 19, široka 7 in visoka 13 metrov, krasijo jo tri slike: žalostne Matere Božje, sv. Antona Puščavnika ter slika sv. Boštjana in sv. Roka.

Župnijska cerkev Marije Snežne na Gori

Župnijska cerkev na Gori je posvečena Mariji Snežni. Stoji nad vasjo Petrinci, okrog cerkve je tudi pokopališče. Cerkev sestavlja prezbiterij (zidan v gotskem slogu) na vzhodu, pravokotna ladja, na zahodu je prizidan zvonik, na desni strani prebiterija pa je pravokotna zakristija.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani