Muzeji

Krajevni muzej

Prvi zametek muzejske zbirke so bili predmeti, odkopani pri urejanju občinskega vrta leta 1913/14, od katerih jih je nekaj ostalo v Polhovem gradcu. Ko je bila obnovljena kapela na Kalvariji , je leta 1988 v njej zbirka dobila začasno mesto. Od tam je začela pronicati v svet zgodovina kraja in ljudi na Polhograjskem. Po skoraj desetih letih, točneje novembra 1997, pa se je zbirka preselila v Polhograjsko graščino, kjer ima mesto še danes. Vsi razstavljeni predmeti v zbirki so s Polhograjskega in so jih uporabljali ljudje, ki so tukaj živeli in delali. Vsi predmeti so bili zbirki darovani ali posojeni, kar spričuje tudi spoštovanje Polhograjcev do svojih prednikov in do domačega kraja. V njej najdemo arheološke najdbe , ki pričajo o poselitvi našega kraja pred več kot 2000 leti, v njej so predmeti ki pričajo o življenju polhograjskih graščakov, nekaj o pomembnih Polhograjcih (Gregor Rihar, Jernej Trnovec .....). .Da bi podrobneje spoznali življenje naših prednikov imamo v zbirki tudi predmete iz njihove vsakdanje rabe v gospodinjstvu , kmetijstvu, obrti , trgovini... Na ogled so tudi deli vojaške opreme različnih vojska ki so zasedale našo dolino.

Muzej pošte in telekomunikacij

Muzej pošte in telekomunikacij je enota Tehniškega muzeja Slovenije, ki se nahaja v Polhograjski graščini v Polhovem Gradcu. V muzeju si lahko ogledate stalni zbirki Zgodovina pošte in Zgodovina telekomunikacij ter dve začasni zbirki Telegrafistke in telefonistke in Začetki mobilne telefonije v Sloveniji. Zbirka Zgodovina pošte prikazuje razvoj poštne službe na slovenskem ozemlju. Obiskovalci si lahko ogledajo rekonstrukcijo poštnega urada iz 19. stoletja in ga primerjajo s poštnim uradom 20. stoletja. Muzej hrani poštni rog, ki je bil last družine Tomšič, najemnice poštne službe v Polhovem Gradcu. Na ogled je tudi več prevoznih sredstev s katerimi so v preteklosti in danes prenašali pošto. Za popestritev obiska lahko obiskovalci v muzeju poslušajo melodije, ki so jih postiljoni igrali na poštni rog ali pa si ogledajo odlomke filmov in animirani film na temo pošte. V zbirki Zgodovina telekomunikacij so razstavljeni različni predmeti, ki so zaznamovali razvoj tega področja na slovenskem ozemlju. Bliskovit napredek telekomunikacij se v 19. stoletju začne z razvojem telegrafije. V zbirki je predstavljen princip delovanja morsejevega telegrafa, obiskovalci pa se lahko preizkusijo v znanju morsejeve abecede. Na ogled so tudi različni teleprinetrji in tele-foto naprave. Razvoj telefonije predstavljajo različni telefonski aparati; od induktorskega, ki je bil vezan na ročno telefonsko centralo, do različnih modelov avtomatskih telefonskih aparatov. V muzeju so razstavljene tudi delujoče telefonske centrale, najstarejša med njimi je koračna avtomatska telefonska centrala tipa Strowger, ki je bila od leta 1927 v uporabi na pošti v Ljubljani. V muzej je prišla leta 1981. Na ogled je tudi montersko orodje, s katerim so popravljali omrežne sisteme.
ww.tms.si

 

 

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani