Potepanje po Veseli dolini

Vas zanima, zakaj so sprva Bistro imenovali Vesela oziroma Prijetna dolina? Potem vam ne preostane drugega kot, da jo mahnete z nami.

Najprej si bomo privoščili osvežilni pozdrav grajskega izvira reke Bistre, ki nam bo dal zagon za vzpon do obzidja z lepo obnovljenim stolpom.Odkrivali bomo kaj vse se skriva na barjanski ravnici pred nami, nato pa se bomo v družbi veličastnih dreves Menišije spustili k ostalim izvirom reke Bistre. Ko bomo ugotovili za kaj vse so izkoriščali vodno silo, se bomo izvili iz objema reke in se sprehodili do barjanske ravnice. Odkrivali bomo bogat svet zelišč, ostalih divjih rastlin in tujerodnih invazivnih vrst. Ugotavljali bomo katere rastline je človek na Ljubljanskem Barju gojil nekoč, in katere goji danes, kako je človek skozi zgodovino preoblikoval barjansko ravnico in kaj mu le ta nudi. Ob zaviti reki Bistri se bomo izvili do pastirčka in prisluhnili njegovi zgodbi. Sledi prečkanje veličastne reke, ki pestuje svoje zgodbe. Menihi iz Kartuzije Bistra so po reki tovorili les iz Menišije za čolne, ki so prevažali različno blago in ljudi po Ljubljanici. Kartuzijani so bili tako eni prvih gozdarjev in lesarjev na tem območju. Skozi zgodovino je človek nadgradil svoje znanje, katerega so lepo predstavili v prostorih nekdanje Kartuzije, današnjega Tehniškega muzeja Slovenije. Ogledali si bomo stalno zbirko in občasne razstave s področja kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, elektrotehnike in tiskarstva. Vašo pozornost bodo zagotovo pritegnili Titovi avtomobili in naprave na vodni pogon.

Polni vtisov si bomo v gostilni Bistra privoščili barjansko malico.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani