Zgodba o Argonavtih ali kako smo si izbrali ime

Jazonova pest

Zgodba pripoveduje, da je slavni grški junak Jazon s svojimi možmi odšel na drzen pohod po čarobno runo zlatokrilega ovna. Najspretnejši grški graditelj mu je zgradil krasno ladjo na petdeset vesel, in to iz lesa, ki v morju ne trohni. Po svojem graditelju je ladja dobila ime Argo, kar pomeni "hitra" ladja.
Z njo so Jazon in njegovi možje (argonavti) ukradli zlato runo kralju, ki je imel svoje kraljestvo na obali Črnega morja. Ko je ladja Argo bežala pred zasledovalci, je pomotoma zaplula v ustje reke Donave, namesto da bi se obrnila proti Egejskemu morju. Za ubežnike, ki so imeli zasledovalce za seboj, ni bilo poti nazaj, zato so nadaljevali pot proti toku Donave, nato Save in končno priveslali po izvira reke, ki jo danes imenujemo Ljubljanica. Takrat pa se je naenkrat dvognil strašen vihar, ki je grozil, da bo ladjo treščil ob skale v Velikem Močilniku. Tedaj je Jazon, ki je bil junak nad junaki in je imel veliko trdo pest, udaril po navpični steni, da se je vdala. S svojo junaško pestjo je kot z mogočnim sidrom zasidral ladjo. Nato so Jazon in argonavti potegnili ladjo na kopno, jo razstavili in po kosih prenesli do Jadranskega morja ter nadaljevali pot proti domu. Ladja je bila namreč tako lahka, da so jo lahko na ramah nosili dvanajst dni hoa. Sled Jazonove pesti je dobro vidna v skali nad izvirom Velike Ljubljanice.
Še preden pa je Jazon z argonavti priveslal do izvira Ljubljanice, naj bi naletel tudi na veliko jezero, kjer se je boril z močvirsko pošastjo. To nja bi bil tisti zmaj, ki ga danes vidimo v Ljubljanskem mestnem grbu. Že rimski zgodovinar Plinij omenja Vrhniko oziroma Nauportus v povezavi z antično pripovedko o argonavtih, zato različice in drobi pripovedi o Jazonu niso presenetljive, Vrhnika je bila v preteklosti nedvomno pomembno prometno križišče, ki je cvetelo zlasti v rimskem obdobju. Tu so prekladali po kopnem prispelo blago na ladje, ki so po Ljubljanici in Savi plule proti vzhodu.

Kako smo izbrali ime?

Ime Argonavt se nam je zdelo idealno za nas, ker smo iz Vrhnike. In Vrhnika je tesno povezana z legendo o Argonavtih. Prav tako pa argonavt predstavlja nekoga močnega, ki se ne vda niti, ko pride do na videz nepremostljive ovire. In tako smo se poistovetili z likom argonavta ter se sedaj imenujemo turistična agencija Argonavt. Prav tako smo oblikovali svojega Argonavta, ki vabi na naše izlete.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani