Izleti

V osrčju Polhograjskega hribovja

Neokrnjena narava, ter bogata kulturna in naravna dediščina privlači mnoge iskalce lepot. Tu lepota ni samo navidezna. Resnično živi v prepletanju z življenjem ljudi.

Tam, kjer začne Šujica, ali kot ji pravijo domačini "Velika voda", oblikovati horjulsko dolino, se razprostira Vrzdenec. Vas, ki jo obkrožajo številni studenci, naj bi ime dobila po tem, da je nastala prav na vrhu studenca. Na svojem popotovanju po Horjulski dolini si bomo ogledali najlepši kulturni biser tega kraja vrzdenško cerkev, romansko stavbo najbrž iz 13. stoletja in njene freske iz 14.,15.in 16. stoletja.

Na obrobju vasi se nahaja prvi zasebni živalski vrt v Sloveniji. Na območju enega hektarja prebiva okrog 50 živali, 20 različnih vrst. Skozi park se bomo odpravili skupaj z lastnikom, ki nam bo povedal marsikatero zgodbo o svojih živalih.

Polni vtisov se bomo odpeljali v Polhov Gradec, manjši kraj v osrčju Polhograjskega hribovja, ki nas bo navdušil z neokrnjeno naravo, ter bogato naravno  in kulturno dediščino. V Polhovem Gradcu  zasledimo več umetnostnih zvrsti: srednjeveške freske, poznogotsko kiparstvo in grajsko arhitekturo. Mnogi od teh spomenikov presegajo lokalni pomen.

Čare te slikovite vasice bomo začeli odkrivati na čudoviti Polhograjski graščini, ki skupaj z enotami grad, Neptunov vodnjak in park predstavlja osrednjo znamenitost kraja.

Na našem postanku v graščini nam bosta grof Blagaj in njegova žena Antonija postregla s zeliščnim čajem in medenim pecivom. Izvedeli bomo nekaj o  cvetlici, ki je bila, skupaj s planiko, prva zaščitena roža na Kranjskem, ter o grofu Blagaju, po katerem je roža dobila ime. Nato pa si bomo ogledali krajevni muzej, ki hrani narodopisno dediščino, predmete iz življenja in dela ljudi na širšem območju Polhovega Gradca od prazgodovine do danes. Ogledali si bomo tudi Muzej pošte in telekomunikacij, ki je enota Tehniškega muzeja Slovenije.

Obisk Polhovega Gradca bomo zaključili v Hiši medu Božnar , kjer bomo izvedeli nekaj o skrivnostnem življenju čebel in njihovih čudežnih proizvodih. Seveda se bomo tudi posladkali z medom in številnimi drugimi medenimi izdelki , ki jih bo možno tudi kupiti.

Polni lepih vtisov se bomo v popoldanskih urah odpravili proti domu.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani